Adres:

Siriusstraat 5
7521 JX Enschede

Tel: 053-4353548

info@speeltuinhetheelal.nl 

 

 

Speeltuin

Judo

 

Historie

80 jaar speeltuin Het Heelal

Het was het jaar 1931 dat dhr. van Heek, directeur van de toenmalige textielfabriek Schuttersveld, op aanbeveling van zijn werknemers grond beschikbaar stelde voor de aanleg van een speeltuin. Dit was op een stuk grond tussen het Mercuriusplein en de huidige Bruggenmorsweg. Aanleiding was de woningbouw ten gunste van de zijn fabrieksarbeiders op het Mercuriusplein, de Jupiterstraat en de Sarturnusstraat.

De naam die de speeltuin meekreeg was Het Bruggenmors. Mannen van het eerste uur zijn dhr. Versteeg, dhr. Hoeksteen en natuurlijk Dhr. Carels, Zij vormden een team dat elkaar perfect aanvoelde en aanvulde.Het was in de jaren 70 toen de speeltuin verhuisde naar de Jupiterstraat. Aanleiding destijds was de erbarmelijke staat van het oude, houten speeltuingebouw en het feit dat de speeltuin, na de bouw van woningen aan het spoor, centraler in de wijk kwam te liggen. Hier kreeg de speeltuin ook zijn huidige naam: Het Heelal.

Aan de Jupiterstraat heeft de speeltuin hele mooie maar ook hele moeilijke tijden gekend. Bij mooie denk ik aan b.v. de grandioze poging om met straattekeningen in het Guinness book of Records te komen en de jaarlijkse deelname aan de carnavalsoptochten. Financieel gezien heeft Het Heelal toen een hele moeilijke tijd gehad, veroorzaakt door leningen die met de gemeente waren aangegaan. Het was met name aan de inzet van de vrijwilligers te danken dat we ons staande hebben weten te houden. We schrijven 14 mei 2000. Heel Enschede, Twente en misschien wel heel Nederland verkeerde in een roes van ongeloof en verontwaardiging vanwege de vuurwerkramp een dag eerder. Het speeltuingebouw brand geheel af. Onderzoek wees later uit dat het een geval van brandstichting betrof. Er volgde een roerige tijd. Er werd niet bij de pakken neergezeten. Steun kwam er van alle kanten. De andere speeltuinen in de wijk, de Sloep en de scholen maakten het mogelijk dat binnen twee weken alle activiteiten elders onderdak hadden. Dit heeft geduurd tot 6 juni 2003.

Mede dankzij de enorme inzet van Stichting Enschedese Speeltuinen was dit de datum dat we ons nieuwe onderkomen, na wederom een verhuizing, in gebruik konden nemen aan de Siriusstraat. En wat voor een onderkomen . We mochten het predicaat voorbeeld-speeltuin voor Overijssel voeren. Nu kunnen we zeggen dat we een bloeiende vereniging zijn. De Speeltuin staat hoog aangeschreven in de nieuwe buurt, wordt druk bezocht door alle leeftijdscategorie n en heeft van ‘s morgens vroeg tot s avonds laat activiteiten in huis. Kortom, we zijn een speeltuinvereniging die na 80 jaar nog steeds springlevend is en gedragen wordt door haar vrijwilligers en door de buurt. Ik vind dit iets waar we oprecht met elkaar trots op kunnen zijn